Меню Вход

История на БФТ

1896 година се смята за рождената дата на тениса в България. Тогава в София се създава първата тенис организация в страната – Софийски тенис клуб, който построява първото игрище. През 1911 година се учредява и Българският спортен клуб, в който водещ спорт е тенисът. В следващите години броят на игрищата в България се разраства и тенисът започва да се развива освен в столицата и във Варна, Русе, Видин, Бургас, Ямбол, Пловдив, Казанлък.

Първият турнир по тенис се провежда през 1911 година за купата “Ромеро и Досмет”. Държавни първенства се организират от 1925 година Година по-късно български тенисисти участват в първата международна среща в Будапеща срещу Унгария. През 1927 година се провежда първият турнир за жени за купа “Кора”.

Българската федерация по тенис се учредява през 1930 година от най-големите клубове в страната, а през следващата година става член на Международната федерация по тенис. БФТ започва организирането на държавни клубни първенства от 1937 година, когато АС-23 побеждава Български тенис клуб и става първият клубен шампион на страната. От 1964 година България участва в „Davis Cuр“ а от 1966 година – и във „Fed Cup“. През 1977 година БФТ става член на Европейската тенис асоциация.

В момента БФТ обединява 128 клуба. Всяка година в България се провеждат турнири от международния календар на всички възрастови групи – до 12 година, до 14 година, до 16 година, до 18 година, мъже и жени и ветерани.

Спонсори и партньори
Генерален спонсор
Официални спонсори
Медийни партньори
ПартньориММСITFTennis EuropeAmerican Chamber of Commerce in BulgariaБългарски национален тенис центърKinder+